Σκολίωση

Ιδιοπαθής Σκολίωση

Είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή σκολίωσης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας. Ονομάζεται ιδιοπαθής γιατί τα αίτια εμφάνισης της είναι άγνωστα μέχρι στιγμής.

Με βάση την ηλικία, υπάρχουν τρείς τύποι ιδιοπαθούς σκολίωσης:

  1. Νηπιακή σκολίωση: από τη γέννηση έως 3 ετών
  2. Παιδική σκολίωση: από 4 έως 10 ετών
  3. Εφηβική σκολίωση: από 10 έως και 18 ετών

Το 80% των περιπτώσεων που παρουσιάζουν ιδιοπαθή σκολίωση ανήκουν στον τρίτο τύπο. Η ιδιοπαθής σκολίωση προκαλεί παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, κάποιες αλλαγές που μπορούν να παρατηρηθούν είναι:

  • Ασυμμετρία στη μέση
  • Ο ένας ώμος είναι ψηλότερα από τον άλλον
  • Η μια ωμοπλάτη προεξέχει περισσότερο από την άλλη
  • Τα πλευρά από τη μια πλευρά είναι σε ψηλότερη θέση από ότι από την άλλη
  • Ο ένας γοφός προεξέχει ή είναι ψηλότερα σε σχέση με τον άλλον
  • Ύβος στην πλάτη ή και στη μέση κατά την επίκυψη

 

Συγγενής Σκολίωση

Η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης στην περίπτωση της συγγενούς σκολίωσης, οφείλεται σε ανώμαλα σχηματισμένους σπονδύλους, πράγμα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κύησης για διάφορους λόγους, κυρίως χρωμοσωμικές ή γονιδιακές ανωμαλίες που αποτελούν μέρος κάποιου γενικότερου συνδρόμου.

Συγκεκριμένα, στην 4η με 6η εβδομάδα της κύησης οπότε και σχηματίζεται η σπονδυλική στήλη. Οι ανωμαλίες αυτές αφορούν είτε ημισπονδύλους, είτε μονόπλευρα συνδεδεμένους σπονδύλους αλλά και μεικτές ανωμαλίες.

 

Νευρομυϊκή Σκολίωση

Η Νευρομυϊκή Σκολίωση παρουσιάζεται στα παιδιά επειδή παραλύουν ορισμένες μυϊκές ομάδες λόγω διαφόρων νευρολογικών παθήσεων όπως η μυϊκή δυστροφία, η εγκεφαλική παράλυση, η πολιομυελίτιδα, οι όγκοι ή οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, η νωτιαία μυατροφία, η αταξία Friedreich, η συριγγομυελία, η οικογενής δυσαυτονομία και η μυελομηνιγγοκήλη (δισχιδής ράχη).

 

Σκολίωση Ενηλίκων

Η σκολίωση ενηλίκων έχει να κάνει με την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης στην ενήλικη ζωή. Είναι η φυσική εξέλιξη μιας, οποιουδήποτε τύπου, σκολίωσης η οποία αντιμετώπιστηκε με λάθος τρόπο κατά την εφηβική ηλικία και προχώρησε μετά τη σκελετική ωρίμανση, στην ενήλικη ζωή με επιδείνωση της παραμόρφωσης και εμφανείς πλέον πόνους.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι δίσκοι από την πλευρά του κοίλου της καμπύλης, σηκώνουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του σώματος σε σχέση με το κυρτό. Η κατάσταση αυτή συνεπάγεται την παραμόρφωση του σώματος και την επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας σκολίωσης. Από ένα σημείο και μετά παρατηρείται και πλαγιολίσθηση στον κορυφαίο σπόνδυλο της καμπύλης.

Οι εκφυλιστικού τύπου σκολιώσεις, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, δημιουργούνται σε γυναίκες οι οποίες κατά την εφηβεία τους:

α) Τους ήταν γνωστό ότι έχουν σκολίωση και δεν την αντιμετωπίσανε σωστά
β) Τους ήταν γνωστό ότι έχουν σκολίωση και δεν την αντιμετωπίσανε εγκαίρως
γ)
 Δεν είχαν παρατηρήσει ότι έχουν σκολίωση

Στις περιπτώσεις που ισχύουν τα παραπάνω, δηλαδή η λάθος ή η καθυστερημένη αντιμετώπιση της σκολίωσης και τελευταία η άγνοια της ύπαρξης της σκολίωσης, έχουν ως συνέπεια κατά την ενηλικίωση, την επιδείνωση της σκολίωσης κατά 0,5⁰ έως και 2⁰ ανά έτος.  Όσοι ενήλικες έχουν γωνία Cobb 30⁰ και λιγότερο, θεωρούνται ασφαλείς και δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την σκολίωση τους περαιτέρω.

Τα προβλήματα για τους ασθενείς με σκολίωση ενηλίκων συνήθως αρχίζουν με χρόνια οσφυαλγία ή και ισχιαλγία, δεν είναι πολλοί οι ασθενείς που παρατηρούν ή συνδυάζουν την αλλαγή στο σώμα τους με τους πόνους.

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτό το site, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies… Περισσότερα…