/pics/SBPRSlogo_DarkBlue.png
Στα κέντρα μας θα βρείτε τους αποτελεσματικότερους κηδεμόνες σκολίωσης και κύφωσης.
Συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και όλα τα ταμεία.


Schroth Best Practice® SBP®

Η μέθοδος original Schroth ανακαλύφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 (1921) και συγκεκριμένα από τη Γερμανίδα φυσικοθεραπεύτρια Katharina Schroth. Tη μέθοδο αυτή συνέχισε να εφαρμόζει και βελτίωσε η επίσης φυσικοθεραπεύτρια κόρη της Christa Lehnert-SchrothΑπό τις αρχές του 1990 ο Drmed. Hans-Rudolf Weiss, γιος της Christa Lehnert-Schroth, ο οποίος εργάζεται ως ορθοπεδικός χειρούργος επέφερε ακόμα μια σειρά από πολύ σημαντικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις σε αυτή την μέθοδο.

Πρόγραμμα ειδικών φυσικοθεραπευτικών ασκήσεων για τη σκολίωση, PSSE Schroth scoliosis exercises   scoliosis exercises schroth, ασκήσεις σκολίωσης


 
Το πρώτο στοιχείο που διαφοροποιείται της μεθόδου από τον Dr. med. Hans-Rudolf Weiss σε σχέση με την μητέρα του, είναι η επιστροφή στις θεμελιώδεις αρχές της αυθεντικής μεθόδου της Katharina Schroth, οι οποίες είχαν χαθεί στην πορεία, λόγω της πληθώρας ασκήσεων σε οριζόντια θέση. Ταυτόχρονα, η απλοποίηση των ασκήσεων, επιτρέπει τη διδασκαλία τους στους ασθενείς μέσα σε 2 μόλις συνεδρίες φυσικοθεραπείας, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να παραμείνουν στην κλινική ως εσωτερικοί και να ασκούνται ανεξάρτητα. Το δεύτερο στοιχείο αφορά τη σύνδεση των ασκήσεων της μεθόδου όσο γίνεται περισσότερο με διορθωτικές κινήσεις κατά την καθημερινότητα και με μία διορθωμένη συνολική στάση του σώματος. Συνδυάζοντας όλα αυτά, ο Dr. med. Hans-Rudolf Weiss ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που ονομάστηκε Schroth Best Practice® και αποτελείται από 4 επιμέρους προγράμματα: το Physiο-logic®, το ADL, το 3-D made easy, και το New Power Schroth.

α) Το πρώτο πρόγραμμα ασκήσεων, πάνω στο οποίο ο Dr. med. Hans-Rudolf Weiss εργάστηκε ήδη από τη δεκαετία του 1990, είναι το Physiο-logic®. Το πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίζεται από την έμφαση που δίνει στο οβελιαίο επίπεδο, καθώς έρευνες αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις που ασκούνται σε αυτό είναι καθοριστικές για τη σκολίωση. Συνεπώς, ο Dr. med. Hans-Rudolf Weiss εφηύρε τις ασκήσεις Physiο-logic®, οι οποίες είναι συμμετρικές και έχουν ως στόχο την επαναφορά της λόρδωσης και της κύφωσης, ασκώντας διορθωτικές δυνάμεις στο οβελιαίο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι ασκήσεις εφαρμόζονται σε όρθια και σε καθιστή θέση καθώς και στο περπάτημα.
Η εξέλιξη του προγράμματος Physio-logic® σε τρισδιάστατο επίπεδο είναι ο ειδικός τρόπος βαδίσματος Catwalk, ο οποίος, έχοντας ως βάση τις ασκήσεις που αναφέρθηκαν επεκτείνεται στη διόρθωση και του μετωπιαίου επιπέδου. Ως αποτέλεσμα επιτυγχάνεται διόρθωση σε όλους τους άξονες σε κάθε βήμα.

β) Τη λογική του Catwalk ακολουθεί και το πρόγραμμα Activities of Daily Living (ADL). Ένας από τους στόχους του Dr. med. Hans-Rudolf Weiss, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι οι ασθενείς, οι οποίοι είναι συνήθως στην εφηβική τους ηλικία, να διδαχθούν τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις. Ακόμη και οι πιο σωστές ασκήσεις, όμως, δεν θα μπορούσαν από μόνες τους να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τη σκολίωση, αν αυτές πραγματοποιούνταν μόνο για 1 ώρα κάθε μέρα. Το πρόβλημα αυτό επέλυσε ο Dr. med. Hans-Rudolf Weiss με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων ADL, το οποίο αποτελεί ένα σύνολο επιδιορθωτικών κινήσεων (δηλαδή κινήσεων που ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο ανάλογα με τα κυρτώματα) για εφαρμογή στην καθημερινότητα. Έτσι, οι διορθωτικές δυνάμεις μπορούν να ασκούνται συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της μέρας, όταν τα παιδιά κάθονται, στέκονται, διαβάζουν, ξαπλώνουν, παίζουν και περπατούν με το σωστό τρόπο. Διαφορετικά, μία λανθασμένη στάση του σώματος υπερισχύει της θετικής επίδρασης των ασκήσεων. Το πρόγραμμα ADL, όπως και το Psysio-logic®, ερευνήθηκαν από κοινού το 2005 και απέδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα. Το 2006 αυτές οι έρευνες δημοσιεύτηκαν. Η αποτελεσματικότητα του Schroth Best Practice® - SBP®, βρίσκεται και στο επίπεδο της ψυχολογίας των παιδιών, για την οποία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Dr. med. Hans-Rudolf Weiss. Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να πραγματοποιήσουν τις ασκήσεις τους, όταν τα κυρτώματα στη σπονδυλική τους στήλη επηρεάζονται θετικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (λόγω των διορθωμένων τους κινήσεων και της στάσης τους), αλλά και όταν γνωρίζουν ότι μετά από ένα διάστημα η σκολίωσή τους θα έχει βελτιωθεί και δεν θα χρειάζεται πια να κάνουν ασκήσεις, με την εξαίρεση, βέβαια, του προγράμματος Activies of Daily Living, το οποίο θα έχει γίνει ήδη για αυτά τρόπος ζωής.

γ) Το πρόγραμμα ασκήσεων 3D made easy, ξεχωρίζει για την αποτελεσματικότητα και την απλότητά του. Οι ασκήσεις του ουσιαστικά περιλαμβάνουν την τοποθέτηση του σώματος σε συγκεκριμένη διορθωμένη στάση και την εφαρμογή της τρισδιάστατης ορθοπεδικής αναπνοής. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν ανεξαρτήτως χρόνου και τόπου και χωρίς κανένα επιπλέον εξάρτημα γυμναστικής. Μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη και φορώντας τον κηδεμόνα.

δ) Κατά τη διαμόρφωση του συνόλου ασκήσεων New Power Schroth, ο Dr. med. Hans-Rudolf Weiss βασίστηκε στη original Schroth method της Katharina Schroth. Έτσι, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, έχει επιλέξει τις πιο δυναμικές ασκήσεις, κάθε μία από τις οποίες περιέχει τα θεμελιώδη στοιχεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της σκολίωσης. Δίνει έμφαση στις ασκήσεις με ανορθωμένο τον κορμό, που μόνο αυτές ενεργοποιούν κατάλληλους μύες και μηχανισμούς που θα φέρουν τα πιο διορθωτικά αποτελέσματα. Τέλος, τα διάφορα υποστηρικτικά εξαρτήματα κρίθηκαν περιττά, καθώς μέσω της μεθόδου δίνεται η δυνατότητα καθημερινής άσκησης χωρίς την χρήση τους.
 Από τη δεκαετία του 1960, η μέθοδος Schroth, είναι επίσημα αναγνωρισμένη και χρηματοδοτούμενη από το γερμανικό σύστημα υγείας.
  
Τα δύο τελευταία προγράμματα της μεθόδου περιλαμβάνουν επίσης ειδικές ασκήσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν τρισδιάστατα με ειδικές κινήσεις και έναν διαφορετικό τρόπο αναπνοής, γνωστό και ως Rotational Angular Breathing (RAB), ο οποίος στοχεύει στη διόρθωση της στροφής της σπονδυλικής στήλης τόσο σε ένα σκολιωτικό όσο και σε ένα κυφωτικό σώμα.
Η μέθοδος Schroth Best Practice® είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης της σκολίωσης παγκοσμίως, με μεγάλο αριθμό έγκυρων επιστημονικών ερευνών που πιστοποιούν τα αποτελέσματά της.

Γενικά, μερικοί από τους στόχους της μεθόδου Schroth είναι:


Για εμάς

Σύγχρονο κέντρο συντηρητικής αντιμετώπισης της σκολίωσης, της κύφωσης και των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης. Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κύπρο.

Επικοινωνία: