Γιατί κηδεμόνας Gensingen®;

Σήμερα, με τον κηδεμόνα Gensingen® του Dr. med. Hans-Rudolf Weiss (GBW®) έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή στη συντηρητική αντιμετώπιση της σκολίωσης. Ο κηδεμόνας GBW® ανήκει στους σκληρούς κηδεμόνες και αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του κηδεμόνα Chêneau.

 

Με τον κηδεμόνα GBW® επιτυγχάνονται οι μεγαλύτερες δυνατές διορθώσεις με τον πιο μικρό και άνετο κηδεμόνα που υπάρχει σήμερα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους ίδιους τους χρήστες του κηδεμόνα.
Με τον κηδεμόνα GBW® είμαστε σε θέση όχι μόνο να σταθεροποιήσουμε την επιδείνωση της σκολίωσης αλλά μπορούμε να επιτύχουμε και οριστικές βελτιώσεις. Διεθνώς, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες χρησιμοποιούν την επιτυχημένη προσέγγιση του Dr. med. Hans-Rudolf Weiss.

 

Σήμερα στην αγορά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί κηδεμόνες με διαφορετικές προσεγγίσεις. Ωστόσο, η σκολίωση διορθώνεται μόνο με έναν τρόπο…

 

Επομένως, είναι όλοι οι κηδεμόνες εξίσου αποτελεσματικοί;

 

Πολλές ανεξάρτητες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι μαλακοί κηδεμόνες (SpineCor) είναι μη αποτελεσματικοί. Έτσι, όσοι τους επιλέγουν στην ουσία χάνουν πολύτιμο χρόνο με έναν κηδεμόνα με καθόλου ή ελάχιστη αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, οι περισσότεροι υποφέρουν κατά τη χρήση τους γιατί είναι πολύ άβολοι. Οι περισσότεροι μαλακοί κηδεμόνες απλώς ασκούν πίεση κατά των ύβων, συμπιέζοντας με τέτοιο τρόπο τον κορμό ώστε είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πόνο και δυσκολία στην αναπνοή. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι σκληροί κηδεμόνες είναι σαφώς καταλληλότεροι από τους μαλακούς.

 

Αλλά είναι όλοι οι σκληροί κηδεμόνες εξίσου αποτελεσματικοί;

 

Η αντιμετώπιση με σκληρό κηδεμόνα μπορεί αποτελεσματικά να σταματήσει την εξέλιξη της σκολίωσης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη σε Η.Π.Α. και Καναδά αποδείχτηκε ότι με τη χρήση ενός αυθεντικού κηδεμόνα Boston η σκολίωση δεν εξελίχθηκε σε ποσοστό 72%.


Κατά τη διάρκεια μιας αναδρομικής μελέτης με τη χρήση του αυθεντικού κηδεμόνα Gensingen το ποσοστό επιτυχίας ξεπέρασε το 95%.

Στην Ελλάδα, κυρίως χρησιμοποιείται ο συμμετρικός κηδεμόνας DDB (Dynamic Derotational Brace). Οι συγκεκριμένοι κηδεμόνες ωχριούν σε σχέση με τους ασύμμετρους, όπως είναι ο Chêneau, ως προς την αποτελεσματικότητα αλλά και την άνεση εφαρμογής τους. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ο DDB δεν χρησιμοποιείται πουθενά αλλού παγκοσμίως εκτός από την Ελλάδα. Άλλωστε, πως είναι δυνατόν μια τρισδιάστατη ασύμμετρη παραμόρφωση, όπως είναι η σκολίωση, να αντιμετωπιστεί με έναν συμμετρικό κηδεμόνα;

Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι αναφερόμαστε μόνο στους αυθεντικούς κηδεμόνες Boston, Chêneau και Gensingen και όχι στους διάφορους τύπους κηδεμόνων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι μελέτες ξεκάθαρα έχουν δείξει ότι ένας ασύμμετρος κηδεμόνας, όπως ο Chêneau, με ενισχυμένη διορθωτική επίδραση είναι προτιμότερος σε σχέση με έναν συμμετρικό κηδεμόνα, όπως ο Boston. Οι σημαντικότερες διαφορές ενός κηδεμόνα Chêneau σε σχέση με ένα κηδεμόνα Boston ή DDB συνοψίζονται παρακάτω:

 

  • Η βελτίωση του κυρτώματος επιτυγχάνεται μέσω διορθωτικών κινήσεων του σώματος και όχι απλά εφαρμόζοντας πίεση

 
  • Η ασύμμετρη κατασκευή επιτρέπει επιπλέον τη διόρθωση τόσο των ασύμμετρων ώμων όσο και της ασύμμετρης λεκάνης

 
  • Επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διόρθωση λόγω της ύπαρξης σημείων εκτόνωσης και σημείων πιέσεων τα οποία επιτρέπουν στο σώμα να μετακινηθεί προς την κατεύθυνση διόρθωσης

 
  • Προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση και αυτονομία στα παιδιά καθώς είναι ελαφρότεροι, μικρότεροι σε μέγεθος και ανοίγουν από μπροστά

 
  • Βελτιώνουν σημαντικά την υποκύφωση (flatback) που προκαλείται όταν η σπονδυλική στήλη χάνει τη φυσική της καμπυλότητα και γίνεται ευθεία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ασύμμετροι κηδεμόνες προσφέρουν χώρους εκτόνωσης προς εκείνη την κατεύθυνση, κάτι που είναι αδύνατο με τους συμμετρικούς κηδεμόνες, λόγω έλλειψης χώρων εκτόνωσης οι οποίοι μακροπρόθεσμα προωθούν την επιδείνωση της.
 
Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτό το site, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies… Περισσότερα…