Τι είναι η μέθοδος Cobb;

Οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης μετρούνται με τη μέθοδο Cobb σε μοίρες. Η μέτρηση της γωνίας Cobb αποτελεί την πλέον κλασική μέθοδο εκτίμησης του μεγέθους της σκολίωσης και διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου αντιμετώπισης της σκολίωσης και στην αξιολόγηση της εξέλιξής της.

 

Scoliosis SBPRS | Dr. med. Hans-Rudolf Weiss | Διάγνωση σκολίωσης

 

Η μέτρηση της γωνίας Cobb γίνεται με βάση τους δυο σπόνδυλους με τη μεγαλύτερη κλίση και του κορυφαίου σπονδύλου του κυρτώματος και έχει ακρίβεια 3-5 μοιρών. Γωνία Cobb εώς και 10 μοίρες δεν χαρακτηρίζεται ως σκολίωση βάσει της παγκόσμιας βιβλιογραφίας. Σκολίωση με κλίση 11-25 μοιρών χαρακτηρίζεται ως μικρή, 25-45 μοιρών ως μεσαία και μεγαλύτερη των 45 μοιρών ως μεγάλη.

 

Η γωνία Cobb της σπονδυλικής στήλης στη σκολίωση είναι ευθέως ανάλογη προς την περιστροφή των σπονδύλων, δηλαδή συνήθως όσο αυξάνεται η γωνία Cobb τόσο αυξάνεται και η κλίση της επιφάνειας της πλάτης και της μέσης κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

 

Η καταλληλότερη θεραπεία καθορίζεται με βάση τη γωνία Cobb και το στάδιο ανάπτυξης (Risser Sign) του παιδιού.

 

 

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτό το site, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies… Περισσότερα…