Κύφωση

Η κύφωση είναι η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που δημιουργεί καμπούριασμα πέραν του φυσιολογικού. Παρουσιάζεται από τη βρεφική μέχρι και την τρίτη ηλικία κυρίως στα αγόρια. Στα βρέφη προκαλείται συνήθως από ανωμαλίες στην ανάπτυξη των σπονδύλων κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, όπως για παράδειγμα η μη ανάπτυξη κάποιου τμήματος ενός σπονδύλου.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες , μπορεί να προκληθεί από την κακή στάση του σώματος, γεγονός που παρατηρείται κυρίως στα μη γυμνασμένα άτομα.
Επιπλέον, στα παιδιά και τους εφήβους εμφανίζεται και η Εφηβική Κύφωση τύπου Scheuermann, τα αίτια της οποίας δεν είναι γνωστά.

Με την πάροδο του χρόνου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αύξησης της κυφωτικής γωνίας καθώς, για λόγους ισορροπίας, αυξάνεται και η λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας. Επειδή ταυτόχρονα επηρεάζεται και η αυχενική μοίρα, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αυχενικού συνδρόμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις κύφωσης σε ενηλίκους, το πρόβλημα υπάρχει από την εφηβική ηλικία.

Στις μικρές ηλικίες συνήθως ο πόνος είναι ελάχιστος με έντονο καμπούριασμα. Αντίθετα, στα μεγαλύτερα άτομα με κύφωση με έντονες αλλοιώσεις, ο πόνος είναι αρκετά δυνατός. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  • αυχενικό σύνδρομο
  • ίλιγγος
  • πόνος στη μέση
  • πόνος στην πλάτη
  • πόνος στον αυχένα

 

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτό το site, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies… Περισσότερα…