Τι είναι το σκολιόμετρο;

Scoliosis SBPRS | Dr. med. Hans-Rudolf Weiss | Σκολιόμετρο | ScoliometerΤο σκολιόμετρο είναι ένα μηχανικό ή ηλεκτρονικό κλισιόμετρo το οποίο είναι απαραίτητο για τη μέτρηση των ασυμμετριών του σώματος, όπως αυτές που παρουσιάζονται στη σκολίωση. Στη βιβλιογραφία για πρώτη φορά αναφέρθηκε το 1984 από τον W.P. Bunnell.

 

Το σκολιόμετρο χρησιμοποιείται για να καθορίσει την κλίση της επιφάνειας της πλάτης και της μέσης κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης κατά την πρόσθια επίκυψη (Adam’s test). Ξεχωρίζει από το συμβατικό κλισιόμετρο λόγω της εσοχής που υπάρχει στο κέντρο του η οποία αφήνει περιθώρια για τις ακανθώδεις αποφύσεις που προεξέχουν από τη σπονδυλική στήλη επιτρέποντας στο σκολιόμετρο να εφαρμόσει επίπεδα σε πλάτη και μέση.

 

Το αποτέλεσμα της μέτρησης με το σκολιόμετρο καθορίζεται σε μοίρες και αντιπροσωπεύει τη γωνία κλίσης της επιφάνειας της πλάτης και της μέσης ως προς τον οριζόντιο άξονα. Το σκολιόμετρο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την πρόγνωση της σκολίωσης, γενικότερα αλλά και στα σχολεία, και αποτελεί σημαντική παράμετρο για την κλινική παρακολούθηση της σκολίωσης.

 

Οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης μετρούνται με τη μέθοδο Cobb σε μοίρες. Η μέτρηση της γωνίας Cobb αποτελεί την πλέον κλασική μέθοδο εκτίμησης του μεγέθους της σκολίωσης και διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου αντιμετώπισης της σκολίωσης και στην αξιολόγηση της εξέλιξής της.

Scoliosis SBPRS | Dr. med. Hans-Rudolf Weiss | Διάγνωση σκολίωσης

Η μέτρηση της γωνίας Cobb γίνεται με βάση τους δυο σπόνδυλους με τη μεγαλύτερη κλίση και του κορυφαίου σπονδύλου του κυρτώματος και έχει ακρίβεια 3-5 μοιρών. Γωνία Cobb εώς και 10 μοίρες δεν χαρακτηρίζεται ως σκολίωση βάσει της παγκόσμιας βιβλιογραφίας. Σκολίωση με κλίση 11-25 μοιρών χαρακτηρίζεται ως μικρή, 25-45 μοιρών ως μεσαία και μεγαλύτερη των 45 μοιρών ως μεγάλη.

 

Η γωνία Cobb της σπονδυλικής στήλης στη σκολίωση είναι ευθέως ανάλογη προς την περιστροφή των σπονδύλων, δηλαδή συνήθως όσο αυξάνεται η γωνία Cobb τόσο αυξάνεται και η κλίση της επιφάνειας της πλάτης και της μέσης κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

 

Η καταλληλότερη θεραπεία καθορίζεται με βάση τη γωνία Cobb και το στάδιο ανάπτυξης (Risser Sign) του παιδιού.

 

 

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτό το site, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies… Περισσότερα…