Τι είναι η Κύφωση;

Η λέξη «κύφωση» προέρχεται από την ελληνική λέξη «κύφος» που σημαίνει καμπούρα. Η σπονδυλική στήλη όταν την κοιτάζουμε από πίσω φαίνεται ευθεία, ενώ όταν την κοιτάζουμε από το πλάι εμφανίζει τα εξής 4 φυσιολογικά κυρτώματα:

 

  • Αυχενική λόρδωση
  • Θωρακική κύφωση
  • Οσφυϊκή λόρδωση
  • Ιεροκοκκυγικό κύρτωμα (με το κοίλο προς τα εμπρός)
 

Η θωρακική κύφωση και η οσφυϊκή λόρδωση είναι δύο αντίθετης φοράς κυρτώματα, απαραίτητα στη φυσιολογική σπονδυλική στήλη προκειμένου να ισορροπήσει ο κορμός, το κεφάλι και η λεκάνη.

 

Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι κύφωση στον θώρακα και λόρδωση στην μέση υπάρχουν σε κάθε σπονδυλική στήλη, απλά καθεμία από αυτές τις καμπύλες έχει ορισμένα φυσιολογικά όρια.  Όπως και στη σκολίωση, η γωνία της κύφωσης και της λόρδωσης μετράται με τη μέθοδο Cobb.

 

Σύμφωνα με την SRS, μια ήπια θωρακική κύφωση έχει εύρος από 20 έως 45 μοίρες γωνία Cobb. Όταν η γωνία της κύφωσης ξεπερνάει τις 45 μοίρες γωνία Cobb τότε έχουμε υπερκύφωση ενώ όταν είναι μικρότερη από 20 μοίρες τότε έχουμε υποκύφωση.

 

Η κύφωση μπορεί να είναι είτε λειτουργική, είτε εφηβική (Scheuermann), είτε οστεοπορωτική. Η πιο συνηθισμένη μορφή κύφωσης είναι η Scheuermann που εμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στα αγόρια.

 

Λειτουργική είναι η κύφωση η οποία οφείλεται σε κακή στάση του σώματος, ενώ η Scheuermann περιγράφεται ως μια δύσκαμπτη κύφωση κατά την οποία τουλάχιστον τρεις διαδοχικοί σπόνδυλοι αποκτούν ένα σφηνοειδές σχήμα επειδή τα πρόσθια τμήματα των σπονδύλων αναπτύσσονται βραδύτερα σε σχέση τα οπίσθια τμήματα, με παραμόρφωση το λιγότερο 5 μοιρών για τον καθένα. Αυτό οδηγεί σε σφηνοειδές σχήμα σπονδύλου παρά σε ορθογώνιο σχήμα το οποίο προσφέρει καλή ευθυγράμμιση.

 

 

Ανάλογα με το σημείο στο οποίο εμφανίζεται ο ύβος (καμπούρα), διακρίνουμε την κύφωση σε:

 

  • Θωρακική (αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων)
 
  • Θωρακοσφυϊκή
 
  • Οσφυϊκή
 

Η κύφωση Scheuermann μπορεί ορισμένες φορές να συνοδεύεται από πόνο, ιδιαίτερα στη φάση της ραγδαίας ανάπτυξης του σκελετού, και επιπλέον, η παραμόρφωση του κορμού μπορεί να προκαλέσει και άλλα σημαντικά προβλήματα.

Η διάγνωση της κύφωσης βασίζεται τόσο σε κλινικό όσο και σε ακτινολογικό έλεγχο. Κατά τη φάση του κλινικού ελέγχου πραγματοποιείται, όπως και στη σκολίωση, το τεστ επίκυψης (Adam’s test), μόνο που σε αυτή την περίπτωση παρατηρούμε το άτομο από πλαϊνή θέση. Έτσι, τα άτομα τα οποία έχουν κύφωση Scheuermann παρουσιάζουν έναν ύβο, δηλαδή μια καμπούρα, στην πλάτη, ενώ τα άτομα που έχουν λειτουργική κύφωση όχι. Επιπλέον, τα άτομα που έχουν λειτουργική κύφωση είναι σε θέση να ισιώσουν την πλάτη τους όταν αυτό τους ζητηθεί, ενώ τα άτομα που έχουν κύφωση Scheuermann αδυνατούν να κάνουν κάτι τέτοιο λόγω της δυσκαμψίας της σπονδυλικής στήλης.

Η εικόνα ενός ατόμου με κύφωση Scheuermann συνήθως χαρακτηρίζεται από θωρακική υπερκύφωση που συχνά συνοδεύεται από ανάλογη οσφυϊκή λόρδωση και αυχενική λόρδωση η οποία έχει ως αποτέλεσμα το κεφάλι να λαμβάνει μια προτεταμένη θέση. Επιπλέον, οι ώμοι κλίνουν προς τα μέσα και συχνά υπάρχει απώλεια της ελαστικότητας των οπίσθιων μηριαίων μυών.

 

Οι βασικές ενδείξεις που οδηγούν στην αντιμετώπιση της κύφωσης Scheuermann είναι η ύπαρξη πόνου, η επιδείνωση της παραμόρφωσης και η αισθητική της εμφάνισης του σώματος. Ο πόνος είναι δύσκολα μετρήσιμος λόγω της υποκειμενικότητας και της παροδικότητας της φύσης του.

 

Αρχικά, η αντιμετώπιση της κύφωσης Scheuermann περιλαμβάνει την εκτίμηση του βαθμού της παραμόρφωσης, του πόνου καθώς και της αρνητικής επίδρασης της παραμόρφωσης στη ζωή του εφήβου.

 

Η αντιμετώπιση της κύφωσης με κηδεμόνα θεωρείται σχεδόν πάντα επιτυχημένη όταν η κύφωση είναι 55-80 μοίρες και η διάγνωση και αντιμετώπιση ξεκινήσουν πριν τη σκελετική ωρίμανση του εφήβου. Σκοπός της εφαρμογής του κηδεμόνα είναι το άνοιγμα τον μεσοσπονδύλιων διαστημάτων προκειμένου να διορθωθεί η σφηνοειδής παραμόρφωση. Στα κέντρα Scoliosis SBPRS θα βρείτε αποδεδειγμένα τον πιο αποτελεσματικό και άνετο κηδεμόνα κύφωσης, τον kyphologic® σχεδιασμένο από τον Dr. med. Hans-Rudolf Weiss. Η φυσικοθεραπεία συνίσταται σε κάθε περίπτωση καθώς βοηθάει τον έφηβο να βελτιώσει τη στάση του σώματος του.

 

 

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτό το site, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies… Περισσότερα…