Σκολίωση Ενηλίκων

Η σκολίωση ενηλίκων έχει να κάνει με την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης στην ενήλικη ζωή. Είναι η φυσική εξέλιξη μιας, οποιουδήποτε τύπου, σκολίωσης η οποία αντιμετώπιστηκε με λάθος τρόπο κατά την εφηβική ηλικία και προχώρησε μετά τη σκελετική ωρίμανση, στην ενήλικη ζωή με επιδείνωση της παραμόρφωσης και εμφανείς πλέον πόνους.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι δίσκοι από την πλευρά του κοίλου της καμπύλης, σηκώνουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του σώματος σε σχέση με το κυρτό. Η κατάσταση αυτή συνεπάγεται την παραμόρφωση του σώματος και την επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας σκολίωσης. Από ένα σημείο και μετά παρατηρείται και πλαγιολίσθηση στον κορυφαίο σπόνδυλο της καμπύλης.

Οι εκφυλιστικού τύπου σκολιώσεις, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, δημιουργούνται σε γυναίκες οι οποίες κατά την εφηβεία τους:

α) Τους ήταν γνωστό ότι έχουν σκολίωση και δεν την αντιμετωπίσανε σωστά  
β) Τους ήταν γνωστό ότι έχουν σκολίωση και δεν την αντιμετωπίσανε εγκαίρως
γ)
 Δεν είχαν παρατηρήσει ότι έχουν σκολίωση

Στις περιπτώσεις που ισχύουν τα παραπάνω, δηλαδή η λάθος ή η καθυστερημένη αντιμετώπιση της σκολίωσης και τελευταία η άγνοια της ύπαρξης της σκολίωσης, έχουν ως συνέπεια κατά την ενηλικίωση, την επιδείνωση της σκολίωσης κατά 0,5⁰ έως και 2⁰ ανά έτος.  Όσοι ενήλικες έχουν γωνία Cobb 30⁰ και λιγότερο, θεωρούνται ασφαλείς και δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την σκολίωση τους περαιτέρω.

Τα προβλήματα για τους ασθενείς με σκολίωση ενηλίκων συνήθως αρχίζουν με χρόνια οσφυαλγία ή και ισχιαλγία, δεν είναι πολλοί οι ασθενείς που παρατηρούν ή συνδυάζουν την αλλαγή στο σώμα τους με τους πόνους.

 

 

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτό το site, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies… Περισσότερα…