Η εφηβική κύφωση συναντάται κατά την περίοδο της εφηβείας οπότε και η ανάπτυξη του σώματος είναι ταχύτατη. Συνήθως, υπάρχει ο παράγοντας της κληρονομικής προδιάθεσης στην εμφάνισή της. Η εφηβική κύφωση εκδηλώνεται με τη σταδιακή μείωση της αύξησης των σπονδυλικών σωμάτων στα πρόσθια τμήματα και στις επιφυσιακές πλάκες γενικότερα. Αυτή η μείωση οδηγεί σε σφηνοειδή παραμόρφωση των σπονδύλων, που εντοπίζεται κυρίως σε τρεις διαδοχικούς σπονδύλους ή μπορεί να είναι από ένας μέχρι έξι σε διαφορετικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κυφωτική γωνία.
Εάν νοσεί το θωρακικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης, τότε γέρνουν οι ώμοι, υπάρχει ευθειασμός του αυχένα και αύξηση της λόρδωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται κύφωση στο οσφυϊκό τμήμα, πράγμα που έχει ως συνέπεια την μείωση της λόρδωσης και τον ευθειασμό της πλάτης.
Μπορεί κανείς να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ της λειτουργικής κύφωσης (λόγω κακής στάσης) και της νόσου Scheuermann (οργανική κύφωση) εάν βάλει το χέρι του επάνω στην καμπούρα (ύβος) του ασθενή και του ζητήσει να ανασηκώσει την πλάτη του. Εάν η πλάτη του ισιώσει, τότε ενδεχομένως πρόκειται για λειτουργική κύφωση, εάν όμως όχι, πιθανόν να πρόκειται για τη νόσο Scheuermann.
Εγγραφή στο Νewsletter για ενημέρωση.
Θεσσαλονίκη: 11º χλμ. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, 57001 Θεσσαλονίκη
Τ: +30 2310 220 520
Λευκωσία: Μιχαλακοπούλου 14, 1075 Λευκωσία
Κ: +357 96 611 039
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Powered By wst | Privacy Policy